Aantal energieleveranciers is verviervoudigd

In 14 jaar tijd is het aantal energieleveranciers in Nederland verviervoudigd. In 2018 zijn er 47 energiebedrijven actief. Het grootste deel van de bedrijven levert stroom en gas aan particulieren en zakelijke afnemers. 12 energieondernemingen richten zich uitsluitend op de klein- en grootzakelijke markt.

Vrije markt
Zo’n 15 jaar geleden werd de energiemarkt nog gedomineerd door een handjevol grote energiebedrijven. De woonplaats bepaalde toen bij welke leverancier je was aangesloten. Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 mogen consumenten en bedrijven zelf kiezen wie stroom en gas levert. Dit heeft gezorgd voor een enorme toename in het aanbod energiecontracten. Ook zijn energiebedrijven zich meer gaan richten tot de klant, bijvoorbeeld door aan te sturen op energiebesparing en het introduceren van nieuwe technieken, zoals de slimme meter.

Marktleiders
Inmiddels zijn het nog steeds de grote, traditionele energiebedrijven die de markt regeren. Toch is hun klantenbestand geslonken. Er zijn steeds meer kleine aanbieders die zich onderscheiden. Marktleider blijft Essent met 3,1 miljoen klanten in Nederland. Hierna volgen Eneco en Nuon (onderdeel van Vattenfall) met respectievelijk 2,4 en 2,0 miljoen klanten.

Groene en grijze stroom
Er zijn nog maar drie leveranciers die uitsluitend grijze stroom leveren aan klanten. De meeste energiebedrijven geven de consument de keuze tussen grijze of groene stroom.
Bron: De Energievergelijker

Aantal energieleveranciers is verviervoudigd