China krijgt overvol elektriciteitsnet en blokkeert soms zonne-energie

Net als in Nederland krijgt ook China in sommige gebieden te maken met een overvol elektriciteitsnet. De National Energy Administration (NEA) van China gaat nieuwe zonne-energieprojecten in het verre westen van de provincie Gansu, Xinjiang en Tibet blokkeren noodgedwongen omdat het elektriciteitsnet vol is.

De NEA heeft voor de 3 regio’s een ‘red alert’ uitgestuurd, gebruikmakend van een waarschuwingssysteem dat is ontworpen om te voorkomen dat nieuwe installaties stilstaan omdat ze geen toegang hebben tot het elektriciteitsnet.

Voor Gansu en Xinjiang, dat rijk is aan wind- en zonnepark en relatief afgelegen ligt, is het niet de eerste keer dat ze onderworpen worden aan beperkingen. Dit is al meermaals gebeurt sinds het waarschuwingssysteem in 2016 werd gelanceerd. Het is wel de eerste keer dat de capaciteit in Tibet wordt geblokkeerd.

China probeert met de blokkades actie te ondernemen tegen de opmars van curtailment. Bij dit fenomeen worden zonne- en windparken ‘afgetopt’ omdat ze niet op volle capaciteit zonnestroom kunnen produceren door het overaanbod van stroom. Het curtailmentpercentage kwam in China afgelopen kalenderjaar af met 2 procentpunt tot 3 procent. In de provincie Gansu bedroeg het curtailmentpercentage echter 10 procent en in Xinjiang 16 procent.
Bron: Solar Magazine

China krijgt overvol elektriciteitsnet en blokkeert soms zonne-energie