Energiebedrijven op zoek naar innovatieve start ups

In Nederland worden diverse kleine bedrijven opgericht in de energiesector, meldt consultancybureau Magnus Red. Deze startups zijn vooral aantrekkelijk om in te investeren als ze zich met effectieve innovaties richten op energiebesparing.

Radicaal
De interesse voor startups in de energiesector groeit: zo verwacht men van startups radicale innovaties en impactvolle oplossingen. Inmiddels beginnen de grote, gevestigde energiebedrijven ook in startups te investeren. Zo maakte Eneco vorig jaar bekend 100 miljoen euro te investeren in energie-gerelateerde startups. Het energiebedrijf heeft daar een aparte afdeling, Innovation & Ventures, voor opgericht. De golf van aandacht voor incubatie- en acceleratieprogramma’s zoals YES!Delft en Rockstart Smart Energy past ook in deze trend.

Onderzoek
Magnus Red voerde een exploratief onderzoek uit naar het investeringsklimaat van Nederlandse startups in de energiesector. De studie geeft inzicht in de aanwezige startups, wat hen van elkaar onderscheidt en voor welk type uitdagingen zij staan. Magnus Red selecteerde 102 startups uit competities, accelerator programma’s en de media. Het consultancybureau onderzocht hoe innovatief de startups zijn en wat de verschillen zijn tussen de diverse typen startups.

Energiebedrijven zijn zoekend
Energieleveranciers krijgen nieuwkomers steeds meer in het zicht. Ze overwegen te investeren in deze startups. Die kunnen zich het beste richten op energieverbruik en moeten niet té radicaal zijn. Dit soort startups zullen zich veelal bezig houden met energiebesparing. ‘Dit levert veelal een positieve business case op. Grote energiebedrijven, die vaak op zoek zijn naar dergelijke verbeteringen, zullen geneigd zijn om hierin te investeren’, schrijven de auteurs.

Kansen?
Opwekken van energie is een uitdagende sector voor startups. De kansen voor startups liggen vooral bij energiegebruik en energieopslag. Opslag lijkt een soort heilige graal in de energietransitie. Op dit moment is iedereen daarnaar op zoek.

Magnus Red concludeert dat vooral kapitaalintensieve en radicale startups uitdagingen te wachten staan om te slagen. De meeste kansen zijn er voor startups waarvan de innovaties ‘soft’ maar effectief zijn, stellen de auteurs.

Energiebedrijven op zoek naar innovatieve start ups