Energiemanagement verplicht per 1-1-2018

Energiemanagement wordt in het kader van het intensiveringspakket van het Energieakkoord per 1 januari 2018 opgenomen in de erkende maatregelensystematiek. Een erkende maatregel is een maatregel om energie te besparen, waarvan verwacht wordt dat hij zich binnen vijf jaar terugverdient (deze zijn op grond van artikel 2.15 wet Milieubeheer verplicht).

Het toepassen van energiemanagementsystemen (EMS) wordt een verplichte maatregel in bedrijfstakken waar het in energiegebruik van bedrijfsgebouwen voornamelijk wordt veroorzaakt door klimaatinstallaties. Met behulp van een EBS (Energie registratie- en Bewaking Systeem, een onderdeel van EMS) is het relatief eenvoudig om concrete aanpassingen/acties door te voeren die kunnen leiden tot forse energie- en daarmee kostenbesparingen.

Relevante bedrijfstakken
Bedrijfstakken waar EBS wordt opgenomen in de Erkende Maatregel sectorlijsten (EML) zijn:

Gezondheidszorg- en welzijnszorginstellingen
Kantoren
Onderwijsinstellingen
Mobiliteitsbranche
Sport en recreatie
Hotels en restaurants
Tankstations en autowasinrichtingen
Detailhandel
De vorm van het energiemanagementsysteem en de sturing van klimaatinstallaties is afhankelijk van de grootte van het gebouw en hoogte van het energieverbruik, zodat de terugverdientijd altijd (ruim) onder de vijf jaar blijft.

Energiemanagementsysteem
Een energiemanagementsysteem laat direct zien waar en hoe door een slimmere instelling energiebesparing mogelijk is. Uit een eerder ECN-rapport blijkt dat 70% van de klimaatinstallaties niet goed is ingesteld en dat relatief makkelijk – tegen lage kosten en korte terugverdientijd – flink energie kan worden bespaard. Andere onderzoeken laten eenzelfde beeld zien.

Hoe te beginnen?
heel eenvoudig. Meten begint bij uw hoofdmeters. Het Meetbedrijf is specialist en helpt zakelijke klanten direct met besparen. We verlagen uw meetkosten en zorgen dat de data in een grafisch portaal komt. De eerste en belangrijkste stap is hiermee gemaakt.
Bron: Uneto-VNI

Energiemanagement verplicht per 1-1-2018