Enexis: aanpassing regelgeving biedt elektriciteitsnet ruimte tot 30 % meer zonneparken

Als de rijksoverheid regelgeving aanpast, is het voor Enexis mogelijk om bij de huidige netcapaciteit als netbeheerder 20 tot 30 procent meer zonneparken aan te sluiten .

Met deze mededeling komt Enexis bij de presentatie van het jaarverslag van de netbeheerder. Verder stelt Enexis net als Alliander het belangrijk te vinden dat de overheid regie voert op de locatie en de omvang van zonne- en windparken. Om ook in de toekomst een stabiele financiële positie te kunnen behouden, moeten investeringen vooraf verwerkt kunnen worden in de tarieven.

Peter Vermaat, chief executive officer van Enexis, hierover: ‘Op diverse plekken versterkten we onze infrastructuur om een snelle toename van duurzaam opgewekte energie en een grotere vraag naar elektriciteit aan te kunnen. Toch lukt dat niet op alle plaatsen even snel. De netcapaciteit in Nederland is bijvoorbeeld niet berekend op de forse groei van zonneparken. Dat knelt, omdat we klanten nu moeten teleurstellen. Daarom pleiten wij voor nieuwe wettelijke kaders om de energietransitie te versnellen en bekijken we welke technische oplossingen er mogelijk zijn.’

Enexis meldde afgelopen maand al dat de netbeheerder in 2018 78.391 pv-systemen heeft verwelkomd. Vanwege privacybeleid maakt Enexis niet langer het vermogen van de opgestelde zonnepanelen bekend.
Bron: Solar Magazine

Enexis: aanpassing regelgeving biedt elektriciteitsnet ruimte tot 30 % meer zonneparken