Enexis luidt noodklok: stroomnet Brabant en Limburg bijna vol

Enexis luidt de noodklok. In het grootste gedeelte van de provincies Brabant en Limburg is het elektriciteitsnet bijna vol. De netbeheerder meldt 21 nieuwe hoogspanningsstations waar nog maar beperkt capaciteit is.

In de provincie Brabant gaat het om de meeste nieuwe hoogspanningsstations die op de landkaart van de netbeheerder met de kleur geel aangeduid zijn. De statussen van 21 van de 63 deelgebieden in Noord-Brabant en Limburg zijn per vandaag aangepast.

1.200 nieuwe aansluitingen in Zuid-Nederland
Enexis heeft in 2019 bijna 1.200 terugleverende, grootzakelijke klanten aangesloten in Noord-Brabant en Limburg, waarmee het opgesteld vermogen van grootzakelijke klanten in deze provincies in 1 jaar tijd met maar liefst 50 procent is toegenomen. Hierdoor neemt de druk op het elektriciteitsnet volgens de netbeheerder snel toe.

Stations met beperkt beschikbare transportcapaciteit (geel)
​​Op de hoogspanningsstations is nog maar beperkt transportcapaciteit voor teruglevering beschikbaar. Dit betekent dat Enexis niet alle aanvragen voor teruglevering kan realiseren. Tot nu toe konden TenneT en Enexis Netbeheer de vermogensvraag spreiden over meerdere stations. Doordat de limiet voor dit deel van het hoogspanningsnet bijna is bereikt, is spreiden niet meer mogelijk. Hierdoor krijgen nu 21 gebieden tegelijkertijd met transportschaarste te maken.

Bron: Solar Magazine

Enexis luidt noodklok: stroomnet Brabant en Limburg bijna vol