Enexis vervangt versneld slimme gasmeters

Netwerkbeheerder Enexis gaat 3.847 slimme energiemeters versneld vervangen. Het gaat om meters die tussen juni en november 2016 zijn geplaatst, maar ook om enkele meters van na die tijd. Ze voldoen niet aan de veiligheidseisen.

Het bedrijf wilde de bewuste meters aanvankelijk voor 2019 vervangen, maar heeft de deadline naar voren gehaald. Uiterlijk 31 maart moeten de meters die niet aan de eisen voldoen zijn vervangen.

Kassa
Tv-programma Kassa bracht eerder al aan het licht dat landelijk tienduizenden meters zijn geplaatst met een te kort schroefdraad. Volgens experts in het programma sluit de meter daardoor niet goed genoeg aan op de gasleidingen in huis. En dat is gevaarlijk, stellen zij. Ze moeten zo snel mogelijk worden vervangen, stelden de deskundigen in het programma.

De netwerkbeheerders zijn het daar niet mee eens. Zij stellen dat de meters wel degelijk veilig zijn, mits ze normaal worden gebruikt. Een stofzuigerslang erop laten vallen moet gewoon kunnen, zei een woordvoerder van Enexis eerder. Toch kiezen veel beheerders ervoor om de meters te vervangen. Voor Enexis gaat het landelijk om 10.000 meters, waarvan 3.847 in Brabant.

Na ‘suggestieve berichtgeving’
De meters moeten uiterlijk 31 maart zijn vervangen. ‘De netbeheerders zien dat de consument niets opschiet met de suggestieve berichtgeving en dat dit onnodig onrust bij een deel van onze klanten bezorgt’, schrijft Enexis op haar website. ‘In dat verband is besloten om de eerder aangekondigde omwisseling van gasmeters versneld uit te voeren.’
Bron: De Stem

Enexis vervangt versneld slimme gasmeters