Groeiend tekort aan monteurs zorgt voor vertraging

Nieuwbouwwoningen worden steeds vaker te laat opgeleverd omdat er te weinig monteurs zijn om gas, water en elektra aan te leggen. Nutsbedrijven en aannemers waarschuwen dat vertragingen van weken tot maanden de komende tijd nog vaker zullen voorkomen, omdat de personeelstekorten niet snel verholpen kunnen worden.

In de wet is geregeld dat een netbeheerder na de aanvraag (door aannemer of koper) achttien weken de tijd heeft om de nutsaansluiting te realiseren. Steeds vaker wordt die termijn overschreden. Het afgelopen halfjaar heeft Vereniging Eigen Huis (VEH) honderden klachten van huizenkopers ontvangen, vergelijkbaar met die van Linda Schwiebbe: het nieuwbouwhuis is afgebouwd, maar de eigenaar kan het niet betrekken omdat er geen gas, elektriciteit of stromend water aanwezig is.

Oudere werknemers gaan met pensioen en weinig jongeren kiezen voor een opleiding tot monteur of installateur. Een woordvoerder van Alliander zegt dat de netbeheerder dit jaar driehonderd technische vacatures uit heeft staan. ‘De komende jaren zitten we nog met een tekort aan vakmensen, want het opleiden duurt drie tot vier jaar. Het wordt door capaciteitsproblemen steeds moeilijker ons werk op tijd te doen.’

De oorzaken voor de vertraging zijn dus duidelijk, zeggen aannemers en nutsbedrijven eensgezind. De keten van netbeheerders, aannemers, projectontwikkelaars en gemeenten moet efficiënter samenwerken, luidt de boodschap. Want vertraging bij de aannemer leidt tot een kettingreactie, waardoor ook de aanleg van bijvoorbeeld een gasaansluiting moet worden opgeschoven.

Maar een betere samenwerking lost het probleem niet op, waarschuwen de netbeheerders. De komende jaren zullen veel meer nieuwbouwprojecten met vertraging worden opgeleverd. Bedrijven moeten honderden, zo niet duizenden werkkrachten vinden en opleiden. ‘Herwaardering van technisch en praktisch onderwijs is noodzakelijk’, zegt de woordvoerder van mijnaansluiting.nl.
Bron: Volkskrant.nl

Groeiend tekort aan monteurs zorgt voor vertraging