Meteropnemer verdwijnt vanwege slimme meters

Het is een verdwenen beroep, dat van meteropnemer. De mannen — vaak waren het mannen — die thuis langskwamen en in de meterkast kropen om de standen te noteren en vervolgens, na eventueel nog een kopje koffie, vertrokken naar het volgende huis. En daar weer precies hetzelfde deden. Ze werden weggevaagd door de digitalisering van samenleving en bedrijfsleven.

Honderden meteropnemers
Ooit telde Nederland honderden meteropnemers. Ze waren de voelsprieten van doorgaans gemeentelijke of provinciale energiebedrijven. Maar ook die bestaan niet meer. ‘De meteropnemer is inderdaad uitgestorven’, beaamt Willem Jan Zwart, chief information officer bij Enexis. Dat bedrijf is eigenaar van de elektriciteitsnetten in Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Als netwerkbeheerder verzorgt Enexis het transport van energie.
Die slimme meters (what’s in a name?) meten veel. Ze helpen consumenten meer inzicht te krijgen in hun verbruik. En dat inzicht moet ze vervolgens stimuleren om energie te besparen. De ‘bijvangst’, zo wordt het dan genoemd, is dat slimme meters netbeheerders een schat aan informatie opleveren.
‘Wij zijn er niet meer alleen voor levering van stroom. We doen eerder aan uitruil’• Willem Jan Zwart, cio van Enexis
‘Vroeger moesten onze monteurs rücksichtslos uitrijden bij een storing’, vertelt Zwart. ‘Ze wisten dan niet van tevoren wat ze zouden aantreffen.’ En dus reden de monteurs in een busje naar de straat waar een huis kampt met stroomuitval.

Minder mensen
De toekomst? Een ‘smart grid’ zal niet in één keer worden gerealiseerd. ‘Het is werk in uitvoering, we werken er hard aan.’
Zwart durft verder geen toekomstvoorspellingen te doen. Want: ‘Toen de eerste mobiele telefoons er kwamen, dacht ik ook al: veel beter dan dit gaat het niet worden. En die dingen waren amper draagbaar. Moet je nu kijken naar onze smartphones.’
Ondertussen verandert Enexis zelf ook. Door voortgaande automatisering zal het bedrijf op termijn minder mensen nodig hebben. Monteurs moeten grotere technische kennis bezitten. ‘Vroeger had je allrounders; monteurs die alles konden. Nu is het werk specialistischer geworden’, zegt Zwart. En zo verdwijnen de meteropnemers toch niet helemaal: zij worden omgeschoold tot installateurs van slimme meters.
Bron: FD, juni 2017

Meteropnemer verdwijnt vanwege slimme meters