Slimme meter wordt door 97% van Limburgers aanvaard

Deze digitale gas- en elektriciteitsmeters zijn op ruim 488.000 adressen in Limburg aangeboden.Voor het einde van 2020 moeten in Limburg nog 130.000 slimme elektrische meters worden aangeboden en 140.000 slimme gasmeters.

Tevreden
Netwerkbeheerder Enexis zegt tevreden te zijn met de Limburgse cijfers. “Slechts 3 procent van de huishoudens heeft tot nu toe de meters geweigerd. Dat is ook het landelijk gemiddelde”, zegt Lotte Breunesse van de netwerkbeheerder. “De overheid wil dat minstens 80 procent overstapt. Dat halen we makkelijk.” Op grond van Europese afspraken moeten voor het einde van het jaar in minstens 80 procent van de Nederlandse huishoudens de gas- en stroommeters zijn vervangen door slimme meters.

Feiten over de slimme meter:
Hoeveel slimme meters moeten er in totaal in Limburg aangeboden worden?
Elektriciteitsmeters: 561630; Gasmeters: 511128
Hoeveel slimme meters zijn er al aangeboden in Limburg?
Op 488410 adressen zijn slimme meters aangeboden.
Hoeveel zijn er al opgehangen?
Elektriciteitsmeters: 435622 (77,6%) Gasmeters: 372082 (72,8%)
Hoeveel slimme meters zij er geweigerd in Limburg?
Op 14.753 adressen is de slimme meter geweigerd.

Weigering
Met de slimme meters hoeven consumenten de meterstanden niet meer zelf door te geven aan de energieleveranciers. Die kunnen de meters op afstand uitlezen. Germaine Pijls uit Puth weigerde bewust de nieuwe meters. “Ik vind mezelf capabel genoeg om de standen zelf door te geven”, zegt ze. “We worden al genoeg in de gaten gehouden. Daarom wil ik dit zelf in de hand houden.” Ook is ze bang dat de meters door criminelen gehackt kunnen worden. “Dan kunnen ze precies zien wanneer ik niet thuis ben omdat het energieverbruik dan veel lager is.”

Digitaal uitzetten
Volgens Breunesse van Enexis Netbeheer zal het zo’n vaart niet lopen. “De meters zijn heel goed beveiligd en we voeren regelmatig testen uit”, zegt ze. “Daarnaast kun je ze ook digitaal uitzetten. Dan worden je gegevens niet doorgestuurd.” Enexis beheert en onderhoudt in Limburg ruim 500.000 gasaansluitingen en 560.000 elektriciteitsaansluitingen en investeerde de afgelopen jaren 14 miljoen euro in het verspreiden van de slimme meters.

Besparing
De slimme meters moeten ook bijdragen aan energiebesparing. Omdat consumenten maandelijks een overzicht van hun leverancier over hun verbruik en kosten krijgen, zullen ze energie-bewuster worden, zo is de gedacht. “Daar heb ik de slimme meter niet voor nodig”, zegt Pijls. “Ik hou het nu ook al in de gaten of we minder energie gebruiken.” Zij betwijfelt of mensen door de slimme meters daadwerkelijk minder energie gaan gebruiken.

Onderzoek Planbureau
Dat laatste blijkt ook uit onderzoeken van het Planbureau voor de Leefomgeving. Volgens het planbureau leveren de meters een energiebesparing van 1 procent op. Dat is bij lange na niet de 3,5 procent waarop werd gehoopt bij de introductie van de meters.

Dynamische tarieven
Desondanks hebben de digitale meters in de toekomst een meerwaarde, voorspelt Breunesse. “Het nacht en dagtarief gaat verdwijnen”, stelt ze. “Dan gaan we flexibele, dynamische tarieven krijgen. Als er veel elektriciteit wordt opgewekt omdat bijvoorbeeld de zon schijnt, dan zal het tarief lager zijn. Dan heeft de klant met een slimme meter daar voordeel van.”
Bron: Limburgs Dagblad

Slimme meter wordt door 97% van Limburgers aanvaard