Antwerpen vecht tegen verspilling door slimme watermeters

Er is een concessieovereenkomst getekend voor de plaatsing van slimme watermeters in Antwerpen. Een primeur in België. Concreet betekent dit dat tegen eind 2020 elke Antwerpenaar een slimme watermeter zal hebben.

Jaarlijks gaan alleen al in het Antwerpse honderdduizenden liter drinkwater verloren door lekken. Over enkele jaren moeten alle klanten van Water-Link aangesloten zijn op de waterleiding via een ‘slimme meter’. Die registreert draadloos het verbruik, signaleert eventuele lekken en wordt de facturatie tijdsgetrouwer weergegeven.

Water-Link werkt voor de plaatsing van de slimme meters samen met de joint-venture ENGIE Fabricom-Hydroko. Initieel wordt er gestart met een opstelling van 1.000 slimme meters in testfase en dat gedurende één jaar.

Als het systeem naar behoren werkt, kan er worden overgegaan tot een volledige uitrol van ongeveer 205.000 slimme meters. Die zullen geplaatst worden over een periode van drie à vier jaar.

Het Meetbedrijf kan op verzoek de watermeters van zakelijke gebruikers ‘verslimmen’ en online uitlezen. Meer weten, neem gerust contact op.

Antwerpen vecht tegen verspilling door slimme watermeters