Sportclubs verspillen ongemerkt veel energie

Sportclubs verspillen ongemerkt veel energie. Bijna een kwart van alle sporters zegt dat hun club meer energie verbruikt dan nodig is. Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond. (Bron Ensoc).

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de derde editie van de Nuon Club Competitie. Eén op de tien sporters zegt dat hun sportclub zelfs veel te veel energie verbruikt. Dat merken ze aan bijvoorbeeld slecht geïsoleerde kantines en kleedkamers en verouderde verwarmingsinstallaties, waardoor er flink gestookt moet worden om het clubhuis warm te houden. Toch geeft 44% van de respondenten aan niet bewuster met energie om te gaan dan een aantal jaar geleden.

Top 5 energieverspillers
De top 5 van energieverspillers ziet er volgens de ondervraagde sporters als volgt uit:
1. Onnodig het licht aan laten staan (speelt bij 41% van de clubs, bij 11% zeer herkenbaar)
2. Slecht geïsoleerde kantine (speelt bij 38% van de clubs, bij 9% zeer herkenbaar)
3. Slecht geïsoleerde kleedkamers (speelt bij 37% van de clubs, bij 9% zeer herkenbaar)
4. Verouderde verwarmingsinstallaties (speelt bij 37% van de clubs, bij 9% zeer herkenbaar)
5. Verouderde koelkasten en vriezers (speelt bij 36% van de clubs, bij 8% zeer herkenbaar)

Opvallend is dat 45% van de betrokkenen aangeeft niet te weten of er energie wordt verspild. Van de bestuurders zegt zelfs 67% ‘geen idee’ te hebben. Roos ten Hove, projectmanager sponsoring bij Nuon: “Bij sportclubs gaat alle energie naar de sport en wordt onbewust veel energie verspild. Wij hebben alle kennis van energie en helpen clubs graag de energierekening te verlagen. Dat is goed voor het milieu en levert direct wat op voor de clubkas.”

Meer financiële zorgen
Dat extra geld is bij sportclubs zeer welkom. Van alle respondenten geeft 40% aan dat de club voor financiële uitdagingen staat. Bij een vergelijkbaar onderzoek in het kader van de eerste Nuon Club Competitie in 2014 was dat nog 36%. Sportclubs in het zuiden van het land hebben de meeste financiële zorgen: 55% geeft aan zorgen te hebben en 39% van de sportclubs moet daar volgens de respondenten nu al bezuinigen om het hoofd boven water te houden.

Stap 1: Makkelijk jaarlijks €1000 besparen?
Het Meetbedrijf heeft ervaring met groot aantal sportclubs en helpt direct. Naast bovenstaande punten zijn er namelijk nog andere zaken waar een club makkelijk, zonder kosten, ongeveer €500-1000 bespaart. Bv op uw meet- en netwerkkosten. Meer weten? Stuur ons een email of bel.

Sportclubs verspillen ongemerkt veel energie