Stedin investeert €500 miljoen in slimme netten

Netbeheerder Stedin zet in 2016 bijna een half miljard euro opzij voor het aanleggen, onderhouden en verduurzamen van elektriciteitsnetten. De netbeheerder richt zich hierbij vooral op de energietransitie, en onderzoekt welke investeringen nodig zijn om dit te faciliteren.

Rekening houdend met de energietransitie, blijkt het vooral zaak om netten slimmer en flexibeler te maken. Op die manier kan altijd voldaan worden aan de vraag van klanten, maar is er ook voldoende flexibiliteit om zelf opgewekte energie terug te leveren aan het net. Stedin investeert momenteel al in verschillende lokale projecten, zoals het opslaan van duurzaam opgewekte energie in elektrische auto’s (Vehicle-to-Grid in Utrecht) en de all-electric woonwijk in Gorinchem.

In 2016 zal Stedin ongeveer € 110 miljoen in regulier onderhoud investeren. Daarnaast is € 400 miljoen vrijgemaakt voor het aanbieden van slimme meters. Dit wordt in verschillende gemeenten gecombineerd met projecten voor aanleg, vervanging en vernieuwing van het net. Denk hierbij aan vervanging van kabels en modernisering van (hoofd)verdeelstations. Tot 2020 krijgen alle klanten van Stedin een slimme meter aangeboden. Onlangs bood Stedin een slimme meter aan bij de 500.000ste klant.

Slim inzicht?
Wilt u gebruik maken van de mogelijkheden van de slimme meter en uw energiekosten exact in kaart hebben? Kies onze professionele monitoring tool, slechts 4,75 p.m. per aansluiting. En u bent verzekerd van inzicht en verdere besparing!

Stedin investeert €500 miljoen in slimme netten