Meten hoeveel je zonnepanelen opwekken

Wek je zelf energie op? Het Meetbedrijf regelt de brutoproductiemeters voor het juiste inzicht en het ontvangen van subsidie.

Neem contact op >

Je stroom opgewekt door de zon

Word of ben je eigenaar van zonnepanelen en wek je zelf stroom op? Dan is het belangrijk dat de meting van de opwek en teruglevering goed is geregeld. Naast een hoofdmeter is een extra meter nodig, een zogenaamde brutoproductiemeter (BPM). Een belangrijke voorwaarde voor het ontvangen van subsidie.

Het Meetbedrijf plaatst de benodigde meters en zorgt ervoor dat de meetdata automatisch bij je netbeheerder en energieleverancier komt. CertiQ ontvangt en controleert de gegevens. Op basis daarvan betaalt RVO de SDE subsidie uit.

Ben je klein- of grootverbruiker van energie?

Het is van belang of je een klein- of grootverbruiker van energie bent. Je bent een kleinverbruiker wanneer je aansluiting 3x80 Ampère of kleiner is. De teruglevering loopt dan via je energieleverancier. Wanneer je aansluiting groter is dan 3 x 80 Ampère ben je een grootverbruiker. In dat geval ondersteunt Het Meetbedrijf bij de teruglevering en gelden andere richtlijnen. De stappen staan hieronder beschreven.

Stappenplan

#1

Zorg dat je kan terugleveren

Meld je aan bij de netbeheerder voor teruglevering, zij sluiten een terugleverovereenkomst met je. Je krijgt een groene EAN-code toegekend. Het Meetbedrijf regelt een hoofdmeter die de teruglevering registreert.

#2

Vraag je unieke groene EAN-code aan

CertiQ is een officiële instantie die opgewekte energie door zon en wind als groen kenmerkt. Vraag hiervoor je unieke groene EAN-code aan bij de netbeheerder. Lever deze code bij ons aan en wij regelen de rest met CertiQ.

#3

Het Meetbedrijf plaatst de Brutoproductiemeter

We plaatsen de Bruto-productiemeter. Deze meter registreert hoeveel stroom je produceert zodat je subsidie ontvangt. Dat is ook nodig wanneer je alle opgewekte energie zelf verbruikt.

#4

Maak afspraken met je energieleverancier

Wanneer je teruglevert aan het net heb je soms recht op een terugleververgoeding. Het is verstandig hierover afspraken te maken met je energieleverancier, omdat ze verschillende voorwaarden hanteren.

Ik weet genoeg, ik wil Contact

Aanmeldformulier brutoproductiemeter

Brutoproductiemeter nodig voor je zonnepanelen? Laat je gegevens achter en we bellen je zo snel mogelijk terug!

Veelgestelde vragen

Gezien zakelijke zonnepanelen vooralsnog meestal niet rendabel zijn zonder overheidssteun, is de eerste stap in het proces het aanvragen van de SDE++-subsidie. Dit kun je eventueel zelf doen. Let er wel op dat dit proces secuur en volledig foutloos moet gebeuren, anders loop je, je kans op subsidie mis. Het uitbesteden van een aanvraag maakt de kans op toekenning van subsidie veel groter. We werken hierin nauw samen met Groendus, die honderden aanvragen per jaar verzorgd.

Wanneer je wilt beginnen met energie terugleveren dan moet je dit aangeven op www.energieleveren.nl. Na je aanmelding controleert de netbeheerder of je huidige elektriciteitsmeter geschikt is voor teruglevering. Is dit niet het geval? Geen zorgen! In dat geval zorgt de beheerder ervoor dat je een passende meter krijgt, meestal ook nog eens gratis.

De bruto-productiemeter registreert hoeveel energie je produceert. Over de hoeveelheid geproduceerde energie wordt de SDE++-subsidie uitbetaald. Deze meter is dus nodig om het uit te betalen bedrag te bepalen.

Subsidie aanvragen moet secuur en foutloos gebeuren. Het uitbesteden van een aanvraag maakt de kans op toekenning van subsidie veel groter. We werken hierin nauw samen met Groendus, die honderden aanvragen per jaar verzorgd.

Ja dat kan. Voor de plaatsing van zonnepanelen op bedrijfsdaken werkt Het Meetbedrijf nauw samen met Groendus, die al honderden zakelijke zonnedaken realiseerde. Groendus neemt op locatie de wensen, mogelijkheden en het proces met je door. We rekenen uit wat de zonnepanelen op je dak je opleveren en inventariseren de technische randvoorwaarden. Staat niets zonnepanelen op je dak in de weg? Dan gaan we aan de slag met de aanvraag van subsidie.

Zakelijke zonnepanelen zijn meestal nog niet rendabel zonder overheidssubsidie. Hoogstwaarschijnlijk dien je dus eerst de SDE++ subsidie aan te vragen. Het aanvragen van een subsidie is echter een vak apart en moet zo secuur mogelijk gebeuren. Het uitbesteden van een aanvraag maakt de kans op toekenning van subsidie veel groter. We werken hierin nauw samen met Groendus, die honderden aanvragen per jaar verzorgd.

MLOEA staat voor meerdere energieleveranciers op één aansluiting. MLOEA biedt ondernemers keuzevrijheid. Er zijn meer dan zestig energieleveranciers in Nederland. Goedkoop, groen, lokaal. Elke leverancier heeft zo zijn eigen voordelen. Met MLOEA hoef je niet te kiezen voor één leverancier. Dan kies je gewoon een andere leverancier voor je laadpalen. Of voor de teruglevering van de eigen opwek uit zonnepanelen. Verhuur je bedrijfsruimtes? Als je MLOEA hebt, kun je alle huurders zélf een leverancier laten kiezen.